Recept na pomalu tažená žebírka inspirovaný Toskánskem

Romantické Toskánsko nenabízí jen krásnou přírodu, ale i vynikající kuchyni. Pokud jste si oblíbili produkty Biofficina Toscana jako to nejlepší „jídlo“ pro svou pokožku, určitě si zamilujete i neodolatelná žebírka. Inspirujte se naším receptem a připravte chutnou večeři pro své nejbližší.

Tradiční pokrm z Toskánska

Lahodná žebírka si můžete dopřát ve všech tradičních restauracích v Toskánsku. Ačkoliv v Toskánsku se pro jejich přípravu používají především vepřová žebra, my jsme se rozhodli sáhnout po vyzrálém hovězím. Z jeho zbytků totiž můžete vykouzlit přímo zázraky. Jeden den si tak můžete pochutnat na žebírkách a druhý den připravit oblíbené těstoviny nebo ragú.

Krok po kroku: Pečlivě vybírejte ingredience

Pro skvělý výsledek potřebujete skvělé ingredience. Proto v jejich případě nikdy nedělejte kompromis. Vždy dejte přednost organickým a farmářským potravinám. Vůbec první krok je najít to nejlepší hovězí maso, které je dobře vyzrálé. Díky tomu dodá výslednému pokrmu krásné aroma a vynikající chuť.

V běžném supermarketu takové maso nehledejte. Musíte navštívit speciální řeznictví anebo si maso objednat přímo od farmářů. Pro žebírka bude nejlepší zakoupit nízké žebro, jelikož má více masa a méně kostí a tuku.

Stejná pravidla platí i pro ostatní ingredience. Vyrazte do specializovaných prodejen a vyhněte se náhražkám. Budete potřebovat vysoce kvalitní extra panenský olivový olej (ideálně z Toskánska) a velmi dobré červené víno (nejlépe Chianti nebo podobné víno). Pamatujte, že byste vždy měli vařit s vínem, které doopravdy pijete. Nepoužívejte „víno na vaření“, jak to dělá spousta lidí. Zničili byste tím svůj kulinární zázrak.

Každá přísada je důležitá, snažte se proto vždy najít co nejlepší kvalitu. Uvidíte, jak se to projeví na výsledku.

Jaké další ingredience budete potřebovat:

  • cibule,
  • česnek,
  • petržel,
  • řapíkatý celer,
  • kořeny celeru a petržele,
  • mrkve,
  • rozmarýn,
  • bobkový list,
  • tymián,
  • červené víno,
  • vysoce kvalitní (ideálně italská) konzervovaná rajčata,
  • olivový olej,
  • malé bílé fazole.

Pro samotné pečení budete potřebovat velkou nádobu (ideálně o průměru 30 cm). Schválně neuvádíme váhu ani míru ingrediencí, protože esencí toskánské kuchyně je vzít to, co máme, a improvizovat. Cílem receptu je připravit velké množství jídla, které můžete jíst následující 2–3 dny. Zabere vám to spoustu času, pokud vás ale vaření baví, tento recept si obzvlášť užijete. A pak si na něm budete pochutnávat několik dní.

Jediné, co vás limituje, je velikost vašeho hrnce, ve kterém budete vařit. Podle toho si sami určete, kolik žebírek zvládnete připravit. V žádném případě ale neskládejte žebírka na sebe. Vždy by v hrnci měla být jen jedna vrstva.

Příprava na vaření

Den před samotným pečením nechejte fazole namočit ve vodě. Trvá totiž minimálně 12 hodin, než do sebe vodu nasají a jsou připraveny na vaření.

Jde se na to: Jak žebírka připravit

1. Začněte s marinádou

Žebírka osolte a opepřete a potřete extra panenským olivovým olejem. Přidejte rozmarýn a tymián a nechejte odpočívat při pokojové teplotě. Vždy byste měli vařit maso, které má pokojovou teplotu.

2. Nakrájejte zeleninu na kostky

Očistěte a nakrájejte zeleninu – mrkve, celer, kořen celeru a petržele – na malé kostičky. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek (asi jeden stroužek na jedno žebro) a trochu bylinek: rozmarýn, tymián a bobkový list. Na posypání hotového pokrmu použijte čerstvou petržel.

3. Připravte cibuli

V pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Na středním plameni neustále míchejte, dokud se její objem nezmenší asi na polovinu. Trvá to zhruba 5 až 10 minut.

4. Přidejte nakrájenou zeleninu

K cibuli přisypejte nakrájenou zeleninu a česnek. Nebojte se ho přidat hodně. Obvykle se přidává minimálně stejné množství zeleniny jako žeber, ale klidně i více. Vařte na středním plameni asi 40–50 minut.

Jakmile je zelenina hotová, dejte ji do jiného hrnce, kde budete posléze vařit i fazole.

5. Dejte se do žeber

Žebírka rychle osmahněte ze všech stran, poté odstraňte z plamene a přidejte sklenku červeného vína, 80 % zeleniny a konzervu rajčat. Poté do směsi znovu vložte žebra a ujistěte se, že jsou téměř celá zakrytá tekutinou. Přidejte rozmarýn, bobkový list a tymián, vše pokud možno čerstvé. Poté zakryjte hrnec a nechejte žebra pomalu vařit na minimálním plamenu.

Proces pomalého vaření trvá asi 3 hodiny. Že je hotovo poznáte, když maso začne být měkké a snadno se bude oddělovat od kostí. Čas od času žebra promíchejte nebo zatřeste hrncem, aby se směs naspodu nespálila. V polovině vaření žebra obraťte.

6. Čas na fazole

Asi po hodině a půl pomalého vaření přidejte fazole ke zbytku zeleniny, kterou jste nedali k žebírkům. Zalijte vodou, osolte, opepřete, přilijte trochu olivového oleje a směs přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, zmenšete plamen na střední nebo nízký a vařte asi hodinu a půl nebo dokud fazole nebudou měkké a delikátní.

Zelenina dodá fazolím vynikající chuť. Pro ještě lepší výsledek můžete přilít trochu tekutiny z hrnce se žebírky. Pokud budete vařit větší fazole doporučujeme po 12 hodinovém namočení uvařit ve vodě až změknou. Pote vodu odstraníte, přidejte zeleninu a dolijte čerstvou vodu.

Je hotovo

Po 3 hodinách pomalého vaření by se žebírka měla přímo rozpouštět ve vašich ústech. Odstraňte je z plamene a zbavte je kostí. Kosti vložte do hrnce s fazolemi a také odstraňte z plamene. Fazole tak ze zbylých kostí nasají další chuť a vůni.

Pokrm nechejte asi na 15–20 minut odpočinout a poté servírujte. Můžete žebírka naaranžovat, aby lahodila i oku, ale v Toskánsku většinou vše „hodí“ na talíř a estetiku pokrmu neřeší. Nemusíte se tím proto stresovat a rovnou si můžete pochutnat na vynikajícím pokrmu, který vás přenese do krásné Itálie a vašim chuťovým buňkám připraví jedinečný zážitek.

 

2

2 thoughts on “Recept na pomalu tažená žebírka inspirovaný Toskánskem

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vzorečky zdarma?
Chcete vyzkoušet bestsellery?

Jedinečná příležitost otestovat top produkty od značky Biofficina Toscana!

  • Krém na obličej
  • Krém na tělo
Správný výběr, gratulujeme! :)

Vyplňte prosím formulář a zašleme Vám vzorky!

Děkujeme, vzorečky odešleme po 31.3.2018 a budeme se těšit na zpětnou vazbu! :)